Upoina Maa: Ose Matagofie Faanatura Eseese ma le Faavavau


I le malo o le fausaga, mamanu, ma le fausiaina, o maa ua leva ona avea ma mea faapelepele, talisapaia mo lona umi, matagofie, ma le manaia o le matagofie.
·Quarry·

1
2

O se tasi o itu sili ona iloga o le maa o lona gafatia e tatalia le suega o le taimi. E tetee i le tau, tafia, ma le afi, ma avea ai ma filifiliga lelei mo fausaga e manaʻomia ai le umi.
·Polo·

3
4

I totonu o le mamanu, o le faʻaogaina o maʻa e tutusa lava le faʻafefe. Fa'ata'ita'iga, fa'ata'ita'i fa'a-granite, e le gata ina maua ai se fa'alelei ma fa'atumauina, ae fa'apea fo'i e maua ai se pa'i o mea taugata i umukuka. O maa masani e faʻaopoopoina le mafanafana ma le faʻaogaina i fola, faletaele, ma e oʻo lava i puipui, e maua ai se lagona o le atamai ma le toʻafilemu.

5
6
23
7

O ituaiga ma'a ta'itasi, e amata mai i le matagofie o le maamora e o'o atu i le matagofie o le ma'a. E mafai ona vaneina i ni fa'atagata lavelave, fa'aiila e pei o se fa'ata iila, pe tu'u i lona tulaga fa'anatura mo se lagona mata, fa'aola. O lenei agavaʻa e mafai ai e tagata mamanu ona fatuina le tele o faʻaaliga vaaia, mai le laʻititi laʻititi i faʻamatalaga mataʻutia.

8
9
10

Mai puipui fa'ailo i fola, ta'ele faleta'ele, countertops, ma e o'o lava i luga o le laulau, o le i ai o ma'a e fa'aopoopoina se pa'i o le lalelei ma le tumau e tautala tele e uiga i le tofo mama o lē e ona.
· puipui i tua·
Amata i le puipui pito i tua, o le maa e faʻaalia ai se atamai e le mafaafitia. O lona natura masani ma lanu matagofie e fatuina ai se lagona o le loloto ma uiga, liliu se puipui faigofie i se mea e taulai i ai. Pe ose maamora maalili po'o le mafanafana pito i tua o ma'amora, ma'a pito i tua e fa'afefiloi faigofie le fa'aonaponei ma tu ma aga, fa'aalia ai se ea matagofie e fa'aleleia ai le si'osi'omaga atoa.

11
12
13

·Fogafale
O le aga'i atu i luga o fola, o ma'a ma'a po'o pa'epa'e e ofoina atu ai se lalelei e le gata. E le gata ina latou maua ai se mea umi e mafai ona tetee atu i le suega o le taimi, ae o lo latou natura e le porous e mafai ai ona latou teteʻe i pisia ma ofuina, ma avea ai le tausiga o se savili. O ma'a fa'alenatura e pei o le slate po'o le travertine e aumaia ai se lalelei gaoa, ae o le maamora fa'aiila e maua ai se lagona o le taugata ma le to'afilemu.

14
15
16

·Taele
I totonu o le faletaele, lea e masani ona faia ai se sao taua o le vai ma le susū, e susulu le maufetuuna'i o maa. Quartzite, mo se faʻataʻitaʻiga, e lauiloa mo lona umi ma le tetee atu i le susu, ma avea ai ma mea lelei mo faʻamau ma taʻele siʻosiʻomaga. O le fa'alelei, fa'apei o le spa o se faleta'ele fa'aofuofu ma'a e le gata e fa'aleleia ai le fa'atinoga ae fa'aopoopoina ai se lagona fa'apitoa i le avanoa.

17
18
19

· laulau ma fata
O laulau ma fata e le o se mea fou i le faatosina o maa. O fa'amaufa'ailoga maamora, maamora, po'o ma'a ma'a e fai uma o se mea teuteu ma se galuega fa'atino, o lo latou tumau e fa'amautinoa ai le umi o le ola ma le tausiga itiiti. O latou mamanu masani ma lanu e faʻaopoopoina se paʻi tulaga ese i meaʻai, motu umukuka, poʻo kesi ofisa.

20
21
22

I le fa'ai'uga, e le mafai ona fa'afitia le agava'a o le ma'a i totonu o totonu. O lona gafatia e suia avanoa, mai le lalelei maaleale o se puipui faʻapipiʻi maʻa i le malosi o se laulau maʻa maʻa, e tautala i lona tulaga lelei ma le atamai. E le gata i lea, o lona tumau ma le maualalo o le tausiga o meatotino ua avea ai ma se tupe faʻaalu atamai mo i latou o loʻo sailia se faʻaleleia umi ma le faʻaleleia o latou nofoaga. O lea la, pe o loʻo e faʻamoemoe mo se faʻataʻitaʻiga masani, faʻaonapo nei, poʻo se laʻititi laʻititi, maʻa e ofoina atu se fofo le tumau e faʻaleleia ai le alofa tunoa ma le atamai o soʻo se potu.


Taimi meli: Me-13-2024